Ojee, de warmtepomp of je CV-installatie geven een storing of werkt niet naar behoren. Dat is erg vervelend! Op deze pagina helpen we je verder met de meest voorkomende storingen die vaak gemakkelijk zelf op te lossen zijn.
Het warme water in huis wordt geregeld door de CV-installatie. Is er geen warm water, kijk dan of de CV-installatie een storing aangeeft. De oplossing voor een storing in de CV-installatie kan wellicht verholpen worden met hulp van de handleiding.
Met een warmtepomp kan het langer duren voordat je huis op temperatuur is. Om dit te verbeteren, adviseren we je de temperatuur zo constant mogelijk te houden.
Merk je dat het uitzonderlijk lang duurt voordat je woning warm wordt? Controleer dan de volgende punten:
Storingen controleren Kijk of er een storing wordt aangegeven op het display van je warmtepomp. Controleer ook je cv-installatie. Storingen worden meestal duidelijk weergegeven.
Lucht in de radiatoren Lucht in de radiatoren kan ervoor zorgen dat ze minder goed warm worden, omdat er minder verwarmingswater in past. Ontlucht je cv-ketel en radiatoren om dit probleem op te lossen.
Stooklijninstellingen aanpassen De stooklijn van je warmtepomp bepaalt hoe snel je woning opwarmt. Bij een hoge stooklijn warmt je huis sneller op, maar verbruik je ook meer gas. Een lagere stooklijn zorgt voor een lager gasverbruik, maar het kan langer duren voordat je huis warm is. Dit komt doordat de warmtepomp soms niet voldoende capaciteit heeft en de cv-ketel moet bijspringen.
Wil je bijvoorbeeld dat de cv-ketel sneller helpt? Dan kun je de stooklijn instellen zodat deze na 30 minuten al bijspringt. Als je liever minder gas verbruikt, kun je de warmtepomp meer tijd geven (bijvoorbeeld drie uur) voordat de cv-ketel inschakelt.
Bij de installatie is de warmtepomp zo goed mogelijk afgestemd op jouw woning, maar iedere woning is anders. Je kunt de instellingen zelf aanpassen als dat nodig is. Raadpleeg hiervoor de gebruikershandleiding van je warmtepomp.
Geeft de warmtepomp een storing aan met daarbij een storingscode? Dan kun je de uitleg over deze storing terugvinden in de handleiding van de warmtepomp.
Je kunt de warmtepomp resetten om mogelijk de storing te verwijderen. De warmtepomp resetten kan door de stekker uit het stopcontact te halen, 30 seconden te wachten en de warmtepomp weer op te starten. Is de storing nog niet verdwenen en komt u er niet uit, neem telefonisch contact met ons op.
Komt het geluid van de buitenunit? Dat is normaal. De buitenunit maakt geluid door de luchtstroom, de pomp en andere bewegende delen. Dit klinkt vaak zoals een koelkast of vaatwasser.
Komt het geluid uit de cv-leidingen? Dit kan verschillende oorzaken hebben:
Hoor je een tikkend of borrelend geluid? Er zit waarschijnlijk lucht in de leidingen. Ontlucht het verwarmingssysteem.
Hoor je een zacht zoemend geluid? Dit kan resonantie zijn. Het geluid komt waarschijnlijk door trillingen van onderdelen of de waterleiding. Zoek uit waar de trillingen vandaan komen, bijvoorbeeld bij de hoofdafsluiter, cv-kranen, de cv-ketel of andere onderdelen. Controleer ook of de radiatorkranen goed openstaan. Als ze niet genoeg openstaan, kan dat geluid veroorzaken.
Met een cv-ketel worden je radiatoren snel warm en voel je duidelijk de warmte. Als je een warmtepomp installeert, worden de instellingen van je cv-ketel vaak aangepast. De aanvoertemperatuur van de cv-ketel wordt meestal verlaagd, zodat de warmtepomp efficiënter kan werken.
Hierdoor bespaar je energie, omdat de warmtepomp het grootste deel van het werk doet. Maar het water in je radiatoren is minder heet dan je gewend bent. Daardoor voelt de warmte minder sterk aan.
Wil je je radiatoren warmer hebben? Dan kun je de aanvoertemperatuur van je cv-ketel weer hoger zetten. Houd er wel rekening mee dat je ketel dan meer gas verbruikt.
Dit kan verschillende oorzaken hebben:
De buitentemperatuur Als het buiten kouder is dan 4°C, stopt de hybride warmtepomp en neemt de cv-ketel het volledig over. Dit heet de afschakeltemperatuur. De warmtepomp begint pas weer mee te verwarmen als het buiten warmer is dan 7°C. Dit voorkomt dat de warmtepomp steeds aan en uit gaat bij lage temperaturen. Vraag je onderhoudsmonteur om hulp als je de afschakeltemperatuur wilt aanpassen.
Instellingen op je thermostaat Heb je de thermostaat net een stuk hoger gezet? Als je de temperatuur meer dan 1°C verhoogt, springt de cv-ketel automatisch aan. Stel de thermostaat liever in kleinere stappen hoger, zodat de warmtepomp kan opwarmen. Bijvoorbeeld: Is het nu 18°C en stel je de thermostaat direct in op 20°C? Dan gaat de cv-ketel aan om snel bij te verwarmen. Zet de thermostaat eerst op 19°C en later op 20°C om gas te besparen.
Instellingen van je warmtepomp Soms kan de warmtepomp niet alleen de woning op temperatuur krijgen, en springt de cv-ketel bij. Je kunt instellen hoe snel de cv-ketel moet helpen. Geef je de warmtepomp bijvoorbeeld 1 uur of 3 uur de tijd om de woning te verwarmen? Als je de warmtepomp langer de tijd geeft, hoeft de cv-ketel minder snel bij te springen, en dat scheelt gas. Wil je sneller warmte? Stel dan in dat de cv-ketel al na 30 minuten bijspringt als de gewenste temperatuur nog niet is bereikt. Dit kun je zelf aanpassen via de instellingen van je warmtepomp. Raadpleeg hiervoor de handleiding.
Meestal gaat het ontluchten automatisch. Je kunt dit eventueel versnellen door de radiatoren te ontluchten.
Ja, je kunt je warmtepomp uitzetten, maar dat raden we af. Je woning wordt dan niet meer verwarmd. De warmtepomp regelt namelijk ook de cv-ketel. Als de warmtepomp uitstaat, schakelt de cv-ketel niet vanzelf in.