VOP 3140 & VOP 3140 Stipel

[rank_math_breadcrumb]

Cursus VOP 3140 & VOP 3140 Stipel, veilig werken, installatie, elektrische installatie, veilig werken bij elektrische installaties, kleine elektrische storingen oplossen, zelfstandig werken elektrische installatie, elektrotechniek, veiligheid, stipel

Cursus VOP 3140 en VOP 3140 Stipel

Wil je graag een praktijkgerichte opleiding volgen tot Voldoende Onderricht Persoon (VOP) volgens de NEN 3140 (Stipel)? Kies dan voor deze unieke leermogelijkheid van Feringa-Tabak. Wanneer je werkzaam bent met elektrotechnische installaties, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van risico’s en gevaren. Bovendien is het belangrijk om te weten welke wetten en normeringen van toepassing zijn op elektrotechnische installaties, zoals de NEN 3140. Als VOP 3140 ben je bevoegd om werkzaamheden met een beperkt elektrisch risico uit te mogen voeren aan elektrische installaties. Zo kun je bijvoorbeeld de oorzaak herleidingen van een kortsluiting, leer je veilig te werken bij en/of aan elektrische installaties en gebruik je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) tijdens de uitvoering van de beperkte werkzaamheden. 

Tijdsduur:
één dag

Tijden:
09:00 - 16:00 uur

Kosten:
€295,-

Doelstellingen

Als VOP 3140 of VOP 3140 Stipel aan de slag, zodat je veilig leert werken aan elektrische installaties als het gaat om kleine simpele storingen of wijzigingen? Kies dan voor deze complete en vernieuwende cursus van Feringa-Tabak. Een dag vol nuttige interessante praktijkvoorbeelden en ervaringen om veel van te leren, zodat je spoedig zelfstandig en vooral veilig met beperkte elektrische risico’s aan de slag kunt!

Bewustwording

Bewustwording verder ontwikkelen met betrekking tot elektrische veiligheid

Componenten

Op de hoogte zijn van alle belangrijke componenten en deze kunnen onderscheiden

Kleine storingen

Zelfstandig simpele storingen op kunnen lossen inclusief rekening houden met elektrische veiligheid

Cursus resultaat

Als je deze cursus hebt afgerond, beschik je over het kennisniveau van een Voldoende Onderricht Persoon. Je bent op de hoogte van wet- en regelgeving inclusief de gevaren van werken met elektriciteit. Bovendien weet je welke procedures en maatregelen er zijn en welke PBM’s je dient te gebruiken. Dit samen zorgt ervoor dat je zelfstandig beperkte elektrotechnische werkzaamheden met beperkte veiligheids­risico’s kunt uitvoeren aan elektrische installaties. Na afloop van deze opleiding volgt er een theoretisch en praktisch examen. Wanneer je deze succesvol afrond, ontvang je van ons een certificaat hiervan als bewijs van kennis en vaardigheden VOP 3140. Volg je de Stipel variant van deze cursus? Dan zal het examen worden afgenomen door Stipel tegen meerprijs. Wanneer je dit examen succesvol afrond, ontvang je een persoonscertificaat VOP 3140 Stipel. 

Voor wie

De cursus VOP 3140 & VOP 3140 Stipel is bedoeld wanneer je dagelijks werkzaam bent met elektrische installaties en relatief simpele werkzaamheden verricht met beperkt elektrotechnische risico’s aan de installatie en/of toegang hebt tot schakelruimtes. Denk daarbij aan functies als conciërges, IT’ers, huismeesters, mechanisch monteurs, procesoperators of productiemedewerkers die kleine storingen zelf dienen te verhelpen of graag zichzelf verder willen verdiepen. 

Inhoud cursus VOP 3140 & VOP 3140 Stipel

Theorie

 • Aanrakingsveiligheid
 • Aanwijsformulier
 • Componenten kennis
 • Gevaren
  • Elektrocutie
  • Vlamboog
 • Spanning, stroom, weerstand en vermogen
 • Organisatie (taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheid)
 • Persoonlijke Beschermingsmiddelen
 • Risico verhogende omstandigheden
 • Spanningsloos werken conform NEN 3140 en stroomloosheid
 • Tekeningen kunnen lezen
 • Wetgeving

Praktijk

 • Bespreking van de praktische opdrachten
 • Componenten herkennen
 • Diverse opdrachten bij verschillende installaties
 • Inschatten wanneer een installatie onveilig is

Schrijf u nu in voor uw volgende cursus!

Kies hieronder welke cursus u wilt gaan volgen:

Gebruikt u afwijkende factuur gegevens? Vul deze hieronder in of laat deze leeg indien deze gelijk zijn aan de bovenstaande gegevens.

Gebruikt u afwijkende factuurgegevens, of heeft u opmerkingen? Dit kunt u doorgeven in het opmerkingen veld hieronder.